Mimmin tarina

Hilda Musta (Helvi Huttusen arkisto)

Hilda Musta (Helvi Huttusen arkisto)

Hilda Maria Musta, Mimmin esikuva

Moni luulee, että alkuperäinen Muhoksen Mimmi ja miss Universum Armi Kuusela kuuluvat samaan tarinaan. Siitä huolimatta, että jutut koostuvat aivan eri elementeistä. Lopussa toinen nai köyhän jarrumiehen, toinen ulkomaalaisen multimiljonäärin. Ja siitä huolimatta, että laulu Muhoksen Mimmistä tehtiin vuotta ennen kuin Armi kruunattiin Suomen Neidoksi ja Miss Universumiksi. Syntymänsä satavuotisjuhlan kunniaksi Mimmin tarinan esikuva, Hilda Maria Musta esittäytyy aikalaisten ja sukulaisten kertomusten valossa.

Mitä hänestä tiedetään?

Hilda syntyi vaatimattomiin olosuhteisiin vuonna 1912, asui Kylmälänkylän Tupussa, lähti sieltä maailmalle tekemään töitä. Sotien välisenä aikana hän työskenteli Viipurissa tarjoilijana ja sodan aikana muun muassa Terijoella. Hotelli Hirvi Jyväskylän kainalossa näyttää myös olleen yksi Hildan monista työpaikoista. Hilda matkusteli paljon ja asui monessa kaupungissa. Sodan jälkeen hän tuli takaisin Muhokselle ja työskenteli rautatietyömaalla ilmesesti kahvinkeittäjänä.

Millainen Hilda oli?

Kuvankaappaus 2013-1-4 kello 10.27.37Aikalaisten mukaan poikkeuksellisen kaunis nainen, sosiaalinen ja reipas sekä tietysti ajan hengen mukaan kova työihminen. Hän käytti pitkiä housuja ja meikkiä, piti erityistä huolta ulkonäöstään. Paljon matkustellut, kodin ulkopuolella työssä käyvä – siis oman aikakautensa edelläkävijä, lapseton ja kaunis nainen on voitu ymmärtää perinteisessä ja kovin miehisessä kulttuurissa syyttä aivan väärin.

Miten Mimmin laulun tekijä, Reino Helismaa kytkeytyy tarinaan?

Helismaa vieraili Muhoksella moneen kertaan muun muassa Hildan naapurissa Kämäräisellä, jossa Vilho- isäntä oli musiikkimiehiä ja Helismaan vanha tuttu jo menneiltä vuosilta. Laulussa ja elokuvassa Muhoksen Mimmi menee naimisiin syksyn tullen köyhän jarrumiehen kanssa. Sekä laulun sanat että elokuvan käsikirjoitus ovat lähtöisin Helismaan kynästä ja elokuvassa Mimmin miehen nimi on Jaakko. Näin oli myös Hildan kohdalla, joka otti miehekseen Lehto-Jaskan syksyllä vuonna 1947. Jaska puolestaan oli aikalaisten mukaan hiljainen ja taitava käsityöläinen, joka oli ollut aikanaan sotavankina Venäjällä. Jaskaa pidetään tarinan köyhän jarrumiehen esikuvana.
Helismaa oli ollut Viipurissa 1930-luvulla kuten Hildakin. On mahdollista, että Hilda ja Reino Helismaa tunsivat toisensa jo tuolloin, kuten saman kaupungin asukkaat tuntevat. Kun sota päättyi ja alkoi jälleenrakentaminen, oli ehkä luonnollista, että valloitetun Karjalan alueella asuneet ja työskennelleet ihmiset pitivät toisiinsa yhteyttä edelleen.

Miksi Armin ja Hildan tarinat ovat sekoittuneet?

Osittain se johtunee ajankohdasta. Muhoksen Mimmin laulu tehtiin 1951 ja samanniminen elokuva 1952. Armi kruunattiin maailman kauneimmaksi 1952. Näin lähekkäiset tapahtumat menivät sekaisin ihmisten mielissä. Olivathan molemmat sentään muhoslaisia kaunottaria. Armi jätti nopeasti Hildan varjoonsa kasvamalla ikoniksi kansakunnan kaapin päälle. Hildaa muisteltiin hiljaisesti niiden ihmisten kesken, jotka olivat tunteneet hänet.

3 thoughts on “Mimmin tarina

    • Hei, tietääksemme ei mitenkään. Tyttö-patsas on hankittu valtion virastotalon ”prosenttitaiteena”, ja vaikka muutama kuukausi sitten aiheesta käytiin facebookin muhoslaiset-palstalla pitkähkö keskustelu, ei ilmoittautunut ketään Tyttö-patsaan hankintapäätöksen perusteista jotakin tietävää.

  1. Hilda Musta oli Rovaniemellä asuessaan 1950 -luvulla Pohjanhovissa tarjoilijana ja Helismaa kumppaneineen teki rillumareielokuvia asuen Pohjanhovissa. Siellä he kohtasivat ja kävivät yhdessä mm. Kylmälänkylän Tupussa Hildan kotimökillä. Sen vuoksi Helismaan Repe teki Mimmistä erittäin hyvän laulun, joka on osaksi tottakin. Helismaa oli ja on vieläkin Suomen parhaita laulunsanoittajia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s